Međunarodni Dan žena 2024.: Odavanje počasti dr Fei-Fei Li i naš doprinos jednakosti

8 jula, 2024

Proslava dr. Fei-Fei Li: svetionik veštačke inteligencije i etičke tehnologije

Dok slavimo Međunarodni dan žena 2024 pod motivom 'Investiraj u žene: ubrzaj napredak', naš fokus je na tome da uočimo žene koje su dale značajan doprinos na polju tehnologija, ali, možda, ne bi dobile priznanje za svoj doprinos u široj javnosti. To je, takođe, dan za nas kada treba da razmislimo o napretku i rodnoj ravnopravnosti, ali i da prionemo poslu koji nam predstoji. Prošle godine smo odali počast doktorki Marijani Kroak (dr Marian Croak), trejlblejzeru iza Glasa preko IP (VoIP) telefonskih sistema. Danas obasjavamo rad i rezultate izvanredne dr Fei-Fei Li, vodeće ličnosti u veštačkoj inteligenciji (AI) i kompjuterskom "vidu".

Dr Fei-Fei Li, cenjena naučnica, ostavila je neizbrisiv trag na AI, posebno kroz svoj rad u prepoznavanju imidža i mašinskom učenju. Njen mandat profesora Univerziteta Stanford i ko-direktora AI Instituta stenfordskog centra za ljudsko ponašanje, bio je instrument u unapređivanju veštačke inteligencije za oponašanje ljudskih sposobnosti u razumevanju i obradi vizuelnih informacija.

blog Međunarodni dan žena Miss Lee

Razvoj ImageNet-a, ogromne vizuelne baze podataka od strane doktorke Li, je bio presudan u razvoju kompjuterskog "vida" i tehnologija dubokog učenja. Ovaj doprinos je drastično poboljšao sposobnost AI sistema da prepoznaju i tumače slike i scene, pomerajući granice onoga što mašine mogu da razumeju.

Njeno zalaganje za etički razvoj AI naglašava neophodnost AI sistema koji pozitivno utiču na čovečanstvo, zalažući se za različitost i inkluzivnost unutar tehnološke zajednice. Poduhvati doktorke Li nas podsećaju na važnost AI tehnologija koje su etičke, transparentne i pravedne.

Značaj podizanja žena u tehnologiji

Karijera dr Li naglašava revolucionarne inovacije koje mogu da proizađu iz tehnologija, kada se ženama pruža apsolutna podrška i mogućnosti. Njena dostignuća služe kao svetionik, pokazujući vrednost inovacija nastale u timovima, na čelu sa ženama, koje pokreću napredak u AI i širem tehnološkom pejzažu.

Ulaganje u žene i njihova znanja obogaćuje radno okruženje različitošću i kreativnošću, obezbeđujući širok spektar perspektiva oblikovanja tehnologija koje definišu našu budućnost. Čuvena karijera dr Li svedoči o karijernim visinama koje žene mogu da postignu kada su njihove veštine negovane i cenjene.

IWD kampanja za 2024.: 'Inspiriši'

'Inspiriši' nas primorava da gajimo sredine u kojima svi, bez obzira na pol, veru ili rasu mogu da napreduju. Ovakav stav naglašava demontiranje sistemskih barijera, unapređivanje obrazovanja i preslikavanje različitosti naših zajednica u rukovodstvu.

U skladu sa ovom vizijom, zamolili smo neke od lidera unutar Daktele, koji su podelili svoje uvide o podsticanju inkluzivnijeg radnog mesta:

Samantha Hailor, generalni direktor Velike Britanije: "Inkluzija počinje aktivnim slušanjem. Prepoznavanje različitih glasova unutar naših timova i vrednovanje njihovih stavova postavlja temelje za kulturu koja ceni raznolikost kao snagu. "

Samanta Hejlor

Jirži Havliček, generalni direktor:"Liderstvo u inspirativnom okruženju je od najvećeg značaja. Kao lideri, podržimo empatiju, poštovanje i pravednu saradnju, utvrđujući temelje za celu organizaciju. i društvo u celini"

Slavljenje jednakosti: Osnaživanje žena u tehnologiji i šire

Povodom Međunarodnog dana žena, dok odajemo počast ženama kao što je dr Fei-Fei Li, kroz inicijativu 'Inspiriši', obavezujemo se da ćemo doneti mere koje uzdižu i podržavaju žene. Dok je put ka jednakosti inspirativan, usaglašeni napori i nepokolebljiva posvećenost mogu da stvore svet u kome je uspeh dostupan svima, svakog dana u godini.

U Dakteli, kolektivno poštujemo dostignuća žena u tehnologiji, i šire, dok nastojimo da inspirišemo jednakost u društvu i ubrzamo put ka pravednijoj budućnosti.

#InspireInclusion #IWD2024

Najnoviji članci