Opklada na veštačku inteligenciju dok Daktela kupuje Coworkers.ai

NTPARK 2024 SVA PRAVA ZADRŽANA

Daktela ima za cilj da bude među 10 najboljih globalnih kompanija na terenu za pet godina zahvaljujući AI

Prag, 31. oktobar 2022 . godine – Globalna tehnološka kompanija Daktela, koja pruža sopstveni softver za komunikaciju između kompanija i kupaca, upravljanje korisničkim iskustvom i internu komunikaciju, stekla je većinski udeo u Coworkers.ai. godini. Coworkers.ai je lider na češkom tržištu koji pruža sopstvene inteligentne chatbotove i voicebote. Njeni klijenti su Komerční banka, Kooperativa, Generali Česká pojišťovna, stavebninski DEK ili online supermarket Košík.cz. Coworkers.ai je osnovan 2019. godine kao ogranak kompanije Artin.

Za Daktelu je ovo prva od mnogih planiranih akvizicija, koje bi, pored organskog rasta i globalne ekspanzije, trebalo da svrstavaju kompaniju među 10 najboljih globalnih provajdera CCaaS usluga u narednih pet godina. "Naša strategija akvizicije ima dva dela. Tražimo kompanije sa sličnim fokusom i profilom, kao što je Daktela, na onim stranim tržištima na kojima danas nismo prisutni ili na kojima počinjemo. Drugi tip su tehnološke akvizicije, koje će nam pomoći da fundamentalno poboljšamo naš portfelj proizvoda i skaliramo našu osnovnu delatnost, a Coworkers.ai je primer za to. Veštačka inteligencija danas više nije buzzword i za nekoliko godina postaće neophodna stvarnost u kompanijama", objasnio je David Hajek, suosnivač i šef globalne ekspanzije Daktele, o akviziciji. Njegove reči ponavljaju Gartnerova analiza, koja je proglasila da bi do 2026. godine 10% korisničke i poslovne komunikacije trebalo da bude automatizovano zbog veštačke inteligencije, što bi trebalo da uštedi kompanijama oko 80 milijardi američkih dolara.

Daktela će dobiti Coworkers.ai tri godine nakon što je kreirana prva verzija njihovog rešenja. Od početka, startup sa sedištem u Brnu fokusirao je svoju energiju prvenstveno na razvoj samog proizvoda. Ovo poslednje je jedinstveno po tome što ne koristi nikakvo veliko komercijalno rešenje za samu veštačku inteligenciju. Coworkers.ai je uspeo da stvori sopstvenu tehnologiju za obradu prirodnog jezika (NLP) zasnovanu na veštačkoj inteligenciji. "Zahvaljujući tome, naši glasovni roboti i chatbotovi su znatno "pametniji" od drugih i mogu da reše još složenije zahteve. Istovremeno, mi smo low-code platforma, što znači da praktično svako može da se nosi sa implementacijom u kompaniji i bez znanja programiranja", rekao je suosnivač Coworkers.ai Luboš Urbančok, opisujući proizvod. U 2021. godini promet startupa iznosio je oko pola miliona američkih dolara. Pored Češke, kompanija posluje i u Slovačkoj, gde njeno rešenje koristi, na primer, najveći mobilni operater Orange. "Verujemo da će nam strateška veza sa Daktelom pomoći da rastemo više puta. Posebno zahvaljujući činjenici da ćemo našu tehnologiju ponuditi postojećim Daktelovim kupcima i ući na inostrana tržišta", dodao je Urbančok.

Troškovi transakcije su u redosledu miliona američkih dolara, a Daktela je stekla 51% udela u kompaniji. Preostale akcije biće podeljene između suosnivača Luboša Urbančoka, Tomáša Liska, Pavela Černija i kompanije Artin. Sadašnje rukovodstvo Coworkers.ai će nastaviti da se brine o daljem razvoju i širenju kompanije, a sedište startupa će ostati u Brnu. Istovremeno, ovo otvara priliku za Daktela da izgradi razvojni centar u Brnu i regrutuje talentovane programere.

O Dakteli

Daktela, globalna tehnološka kompanija, nudi klijentima interni komunikacioni softver i cloud rešenja za kontakt centre. Omogućava kompanijama da se brinu o svojim klijentima koristeći sve dostupne kanale komunikacije, kao što su glas, e-pošta, SMS, veb chat, Facebook Messenger, Instagram, VhatsApp ili Viber, sve sa izvornom podrškom u jednoj veb aplikaciji. Trenutno opslužuje više od 1.000 korporativnih klijenata svih veličina širom sveta. Daktela ima ogranke u Češkoj, Slovačkoj, Poljskoj, Mađarskoj, Sloveniji, Rumuniji, Velikoj Britaniji, Dubaiju i na Filipinima. Više informacija možete naći na: https://www.daktela.com

O Coworkers.ai

Coworkers.ai automatizuje rutinsku komunikaciju koristeći konverzacijsku veštačku inteligenciju. Prva verzija rešenja Artin Chatbot kreirana je 2019. godine u okviru razvojne kompanije Artin.

Nakon što se proizvod proširio na automatizaciju glasovnih i e-mail kanala, stvoren je objedinjujući naziv platforme – Coworkers.ai. Osnivači su prvi put razvili ovaj brend u okviru kompanije Artin, a početkom 2022. godine stvorili su zasebnu kompaniju.

Najnoviji članci