Izvucite maksimum iz podataka koje generišete dok koristite svoj kontakt centar

NTPARK 2024 SVA PRAVA ZADRŽANA

Možda ste upravo kupili hardver i softver koji vam je potreban, angažovao i obučio svoje agente i završio postavljanje kontakt centra. Ili možda imate dugogodišnje iskustvo i briga o svojim klijentima je vaš hleb i puter.

U svakom slučaju, znate da generišete velike količine podataka tokom svojih operacija: razmislite o svim telefonskim pozivima, tekstualnim porukama, e-mailovima, Facebook Messenger porukama ili drugim kanalima komunikacije koje redovno koristite. Imajući sve ove vrste komunikacije grupisane zajedno u Daktela omnichannel rešenje je zgodno kada se brinete o svojim klijentima. To postaje dvostruko zgodnije kada je u pitanju stavljanje svih tih podataka zajedno i procena koliko dobro ste radili.

Potrebno je samo nekoliko minuta da podesite izveštaje koji sadrže unapred definisane statistike koje se pružaju kao osnovna karakteristika izveštavanja Daktela. Oni mogu obuhvatiti sve podatke koje ste potrošili toliko vremena i energije stvarajući, dajući vam jednostavan pregled vašeg učinka. Podesite period izveštavanja ili koristite osnovne filtere da biste videli podatke koji su relevantni za vaše poslovanje.

Osnovne statistike sadržane u Dakteli iz kutije su moćan alat, ali razumemo da je svaki kupac drugačiji i ima različite potrebe za izveštavanjem. Zato smo kreirali Daktela Advanced Analytics, dajući vam veću kontrolu nad vašom statistikom. Koristeći ovaj dodatak Daktela Izvještavanje, možete kreirati tačno onaj izveštaj koji vam je potreban – dodajte onu kolonu ili liniju za koju ste uvek smatrali da nedostaje. Merenje posebne metrike i prethodno ste morali da izvezete svoje podatke u tabelu da biste je izračunali? Jednostavno kreirajte metriku direktno u Daktela Advanced Analytics – nema potrebe da obnavljate svoju Excel licencu :). Koristeći podatke koje ste modifikovali u naprednoj analitici, možete kreirati prilagođene grafikone sa informacijama u realnom vremenu i vizualizovati svoje podatke kako biste dobili jasniju sliku trendova vašeg kontakt centra.

Postoje situacije u kojima ćete možda morati da napravite svoju moć izveštavanja i vizualizaciju podataka korak dalje. Ne bojte se! Daktela može da učita podatke vašeg kontakt centra u jedan od najmoćnijih alata za vizuelizaciju podataka – Google Data Studio. Ovo može biti posebno korisno ako vam je potrebno npr. napredno filtriranje ili ako vam je potrebno da se pridružite tabelama. Osim toga, sada ćete imati slobodu da vizualizujete svoje Daktela podatke koristeći sve prelepe funkcije koje Google Data Studio može da ponudi. U kombinaciji sa Google BigKueri-om, moći ćete da trenutno prikažete ogromne količine informacija sa lminimaloading puta, omogućavajući vam da koristite analitičke upite visoke složenosti, tako da dobijete apsolutni maksimum od svojih podataka.

Bez obzira na vaše zahteve za izveštavanje, od osnovnih izveštaja koji se lako podešavaju, do prilagodljivih metrika u Daktela Advanced Analitics do složenih i vizuelno zapanjujućih stranica u Google Data Studio-u, Daktela vam donosi niz opcija koje odgovaraju vašim potrebama i budžetu. Da biste razgovarali o tome koji alati za izveštavanje su pravi za vas, molimo vas da stupite u kontakt sa jednim od naših predstavnika prodaje koristeći kontakt informacije dostupne na našoj stranici Kontakti. Ako još niste korisnik Daktele, oni vam mogu pružiti besplatnu demonstraciju , tako da možete sami isprobati sve naše funkcije.

Najnoviji članci