Veštačka inteligencija pomaže u HR-u

NTPARK 2024 SVA PRAVA ZADRŽANA

HR chatbot je virtuelni asistent koji danas sve više koriste odeljenja za ljudske resurse većih kompanija. Ima moć veštačke inteligencije da razgovara sa zaposlenima i automatizuje HR operacije kao što su regrutovanje, uključivanje, upravljanje ili poboljšanje ukupnog digitalnog iskustva zaposlenih.

Pomoću HR chatbota možete digitalizovati proces zapošljavanja. Oni vam mogu pomoći da prikupite i filtrirate biografije, procenite kandidate za posao, odaberete kandidate na osnovu unapred definisanih metrika, pratite napredak kandidata, rasporedite intervjue, obezbedite rast karijere za pojedine zaposlene, pa čak i prikupite povratne informacije od tražitelja posla o njihovom iskustvu intervjua. HR chatbot koji pokreće AI takođe automatski prikuplja podatke o kandidatima i pruža relevantne informacije na osnovu često postavljanih pitanja, pomažući u stvarnim poboljšanjima procesa zapošljavanja kompanija. HR chatbot takođe smanjuje i eliminiše predrasude, dosadan rad i nepotrebne faze procesa zapošljavanja i uključivanja.

Strukturiranjem bota dobrodošlice vaše kompanije, možete olakšati i organizovati proces uključivanja za dolazeće zaposlene. Na primer, povežite ih direktno sa predstavnikom ljudskih resursa ili sprovedite proces digitalnog uključivanja kako biste im pomogli da pristupe svim dostupnim izvorima podataka. Jednostavno ih povežite sa važnim kanalima na komunikacionoj platformi kompanije, objasnite interne procese kompanije i upoznajte ih sa članovima tima i menadžerima. Ovo štedi mnogo vremena u poređenju sa fizičkim procesom uključivanja i pokriva više tema za manje vremena.

Pomoću HR chatbota pokrivaćete rutinske HR procese kao što su upravljanje odsustvom, pružanje informacija o platnom spisku i politici i automatizacija angažovanja zaposlenih. Možete koristiti chatbotove za automatsko praćenje i upravljanje odsustvom zaposlenih kako biste olakšali procese odobravanja za celu organizaciju.

Umesto dugih anketa o povratnim informacijama na kraju godine, koristite chatbotove da biste proaktivno tražili povratne informacije od zaposlenih. Chatbotovi mogu biti obučeni da ležerno traže povratne informacije, čuvaju i zatim analiziraju nove informacije kada komuniciraju sa zaposlenima. Chatbotovi takođe mogu angažovati zaposlene i predložiti strategije i rešenja za poboljšanje njihovih uslova rada.

Kao što smo spomenuli u uvodu, HR chatbotovi ubrzavaju većinu dugotrajnih HR procesa kao što su regrutovanje, uključivanje, praćenje ili obrada odlaska i rešavanje upita.

Možete da otpremite često postavljana pitanja na svoj HR chatbot koji pokreće AI. Zahvaljujući mašinskom učenju i obradi prirodnog jezika (NLP), chatbot može odgovoriti na sve upite 24/7 bez umaranja ili gubljenja vremena. Ovo omogućava HR chatbotovima da se bave ponavljajućim pitanjima od dolaznih kandidata i uštede vreme vaših zaposlenih za druge dužnosti.

Pored tehnoloških rešenja, postoji niz inicijativa koje mogu pomoći kompanijama da razviju pozitivnu kulturu. Međutim, HR chatbotovi mogu igrati vitalnu ulogu u stvaranju kulture kompanije olakšavajući konzistentnije, smislenije i prilagođene interakcije. Oni menjaju i poboljšavaju način na koji zaposleni komuniciraju i nude više od puke zamene za ljudske interakcije ili jedan način povećanja automatizacije.

HR timovi su srce svake organizacije. HR chatbotovi mogu automatizovati zadatke koji se ponavljaju i omogućiti menadžerima da koriste svoje vreme za važnije zadatke koji zahtevaju ljudski dodir i empatiju.

Najnoviji članci