Daktela trijumfuje još jednom, obezbeđujući poziciju Najkvalitetnijeg izvođača u mreži, za jesen (Fall G2), 2023. godine.

8 jula, 2024

PRAG, Sep, 18. 8. 2023 – Daktela, vodeći provajder softvera cloud kontakt centra i komunikacionih rešenja, sa oduševljenjem objavljuje svoje priznanje najkvalitetnijeg izvođača u Grid® Report-u od strane G2, pouzdane platforme za pregled softvera i usluga.

Ovo poslednje priznanje predstavlja još jednu prekretnicu na Daktelinom putu ka izvrsnosti, a nakon uvodnog ulaska Daktele u Letnji izveštaj G2, gde smo, takođe, obezbedili status visokog izvođača.

G2's Grid Izveštaji, poštovani su zbog svoje pedantne analize i neprocenjivih uvida, a služe kao kompas koji vodi preduzeća u njihovim softverskim i uslužnim odlukama. Daktelin dosledan položaj visokih performansi ponovo potvrđuje nepokolebljivu posvećenost kompanije u   pružanju vrhunskih usluga i proizvoda.

"Još jednom smo počastvovani što smo priznati kao Najkvalitetniji izvođač u izveštaju G2 o mreži", rekao je Dejvid Hájek, suosnivač i rukovodilac procesa globalne ekspanzije u Dakteli. "Dobijanje ovog priznanja uzastopno, za jesen i leto 2023. godine, naglašava apsolutnu posvećenost našeg tima i poverenje koje su nam dali naši, cenjeni klijenti."

Softver Daktelinog kontakt centra (u oblaku) omogućava preduzećima da pojednostave interakcije sa klijenatima, poboljšaju produktivnost agenta i pruže nenadmašna korisnička iskustva. Opremljen naprednim funkcijama i interfejsom koji je prilagođen korisnicima, Daktela omogućava organizacijama da nesmetano optimizuju svoje operacije korisničkog servisa.

Priznanje G2 Dakteli kao Najkvalitenijem izvođaču, i u jesen i leto, odražava nepokolebljivu posvećenost kompanije inovacijama, korisničkom iskustvu i apsolutnoj težnji za postizanjem izvrsnih rezultata u industriji.

Za više informacija o Dakteli, njenom sveobuhvatnom spektru softvera i komunikacionih rešenja cloud kontakt centra posetite www.daktela.com.

O Dakteli

Daktela je osnovana 2005. u Pragu. Daktela tehnološka rešenja mogu da rukuju timovima svih veličina, nudeći funkcije koje se kreću od cloud telefonije do omnichannel rešenja kontakt centra koja podržavaju glasovnu komunikaciju, e-mail, SMS, veb ćaskanje i društvene mreže. Trenutno opslužuje, i veruje joj, preko 1.200 kupaca, na globalnom nivou. Daktela ima lokalne kancelarije u Velikoj Britaniji, Poljskoj, Slovačkoj, Mađarskoj, Rumuniji i Republici Srbiji, zajedno sa prodajnim partnerima, koji posluju u više zemalja.

Najnoviji članci